15.4. 2021

Вещицата

Терминът "вещица" се отнася до някой, който практикува социално забранени форми на магия. Вещерството като такова няма конкретна дефиниция, но обикновено се счита за част от магията. Как се възприема вещерството зависи от културата и мненията се променят с течение на времето. Някои общества възприемат вещицата като човек, чиято свръхестествена сила е вродена, докато други твърдят, че е свободен избор на обикновения човек дали да се научи да практикува магия.

Вещицата

Както знаем от историята, магьосничеството е свързано главно с женския пол, главно негативно. Понякога, както в християнската традиция, се приема, че висша сила дава на вещиците зъл дух, с когото те имат „договор“, в други случаи се смята, че нейната сила идва от самата нея и не е необходим външен източник.

Вещерството обяснява проблема, който възниква, когато някой се опитва да разбере защо го е сполетяло нещастие, а друг е свободен. Защо един успява в работата и е успешен, а друг се опитва напразно, но въпреки това страда от нещастие. Хората обичат да обвиняват някой друг за това неравенство. В този смисъл вещицата е човек, който иска по-егоистично, отколкото изглежда, че заслужава и нейните желания се считат за пресилени. Всичко зависи от моралната оценка на общността.

Скорошният ренесанс на вещиците е свързан с нарастващото увлечение по астрологията, кристалите и Таро. Подобно на магията, те използват нестандартни видове сила в своя полза.

Съвременно магьосничество

В момента култът към Уика е свързан с магьосничество. Основан е в средата на 20-ти век и е следвал старите езически религии, главно келтска, антична и германска. Това е най-известната и популярна съвременна форма на магьосничество. Поддръжниците на това движение отхвърлят традиционното разделение на магията на бяла и черна, следвайки принципа: „Прави каквото искаш, ако не вредиш на никого“. Те вярват, че всичко, което правим, ще се върне при нас три пъти. Така че, ако използват магия за вреда, те могат да бъдат наказани чрез кошмари, депресия или психични заболявания. Известно е, че уиканците не допускат всекиго, всеки желаещ е изпитван, а някои може да чакат няколко години за посвещение. Няма данни дали наистина могат да правят магии.