15.4. 2023

Ведическа Астрология

Ведическата стрология се корени в древните Индийски Веди - хилядолетни древни свещенни писания. В миналото се е използвала за определяне на правилните дати за извършване на жертвоприношения и ритуали, но с времето хората започнали да изучават движенията на планетите в опит да разберат съдбата си.

Ведическа Астрология

Също както в западната астрология има дванадесет зодиакални знака. Различията в дадите, обаче, са значителни поради използването на различна система - ние използваме тропически календар, докато Ведическата астрология използва звезден календар. Например, темпераментния Овен може изведнъж да стане чувствителна Риба.

Тясната връзка с Хиндуистката философия също е повлияла интерпретацията на хороскопите, които са фокусирани върху индивидуалните карма и дарма - жизнения път.

Западната астрология се фокусира повече върху Слънцето, докато Ведическата астрология придава повече тежест на Луната. Доказателство за това са така наречените "лунни домове" - наименувани на съпругите на Бога на луната, което ни води до факта, че небесните обекти се възприемат също и като божества. Общо има девет: Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Раху и Кету. Добавянето на друг обект ще разруши цялата система на Ведически предсказания. По тази причина са пропуснати планетите Уран, Нептун и Плутон.

Лунните възли имат значителна роля във Ведическата астрология. Те са Раху (драконова глава) и Кету (драконова опашка). Раху се свързва с материализъм, страх, неудовлетвореност и объркване. Този мощен воин предлага сила, но също и жестокост и насилие. Кету е свързан със самотата и нуждата да избягаме от реалността. Той носи хаос, но също и състрадание към другите, ако се намира в благоприятна позиция.

Дълбоко вкоренената в културата традиция на Ведическата астрология също влияе върху важни житейски решения, като кариерата и брака.

Тази система се използва от хилядолетия и помага да разберем човешките души. Тя ни обяснява индивидуалното кармично състояние, а така също и ефектите на небесните обекти. Може да разкрие скрити таланти, а също и да ни позволи да вникнем в минали и бъдещи събития.