1.6. 2021

Тайната на червения залез

Червеният залез се вижда в небето от хората по целия свят. Той се възприема като малко романтичен, дори магически. Винаги е малко по-различен, различаващ се по цвят и форма. Замисляли ли сте се някога откъде всъщност идват тези цветове? Ние сме се замисляли и в следващите параграфи ще ви разкажем.

Тайната на червения залез

Появява се пъстър залез, особено след ветровит ден. Когато духа, в атмосферата навлиза повече прах. След това водната пара кондензира тези частици по време на вятъра, поради по-ниската температура, образувайки малки кристали. След това слънчевите лъчи се отразяват от тях и светлината се разсейва. Това води до силно оцветено небе. Обикновено червено, но розово, жълто или оранжево също могат да се появят; цветът зависи от това колко високо е слънцето над хоризонта.

Казват, че когато се появи пъстър залез, времето се променя. Това е особено вярно, ако видим цветен изгрев сутрин, защото това означава, че е била ветровита нощ, която е донесла със себе си облаци и студен фронт, който ще се отрази на времето.