15.7. 2022

Сидерална и тропическа астрология

Случвало ли ви се е да изчислите своята натална карта на основни личностни характеристики и да сте изненадани, че не ви подхожда? Може би е време да промените системата за изчисляване на вашата натална карта. Добре дошли в сидералната астрология!

Сидерална и тропическа астрология

Накратко, основният конфликт между тропическата и сидералната астрология се крие в началото на една астрологична година, която се случва в първия градус на знака Овен. Тропическият зодиак е движещ се зодиак благодарение на фиксираната си дата на началото на една астрологична година, която се определя на 21 март, първият пролетен ден. Въпреки това, първият пролетният ден не се е припокривал с първия градус на Овен през последните 1700 години. Сидералната система е стабилна и по-точна, тъй като първият ден от астрологичната година няма фиксиран ден и винаги се случва на първа степен на Овен.

Всеки от 12-те зодиакални знака има 30 градуса, което заедно дава кръга на наталните карти. Поради разликата между двете системи, които описахме, на всеки 72 години има изместване от 1 градус между сидеричния и тропическия хороскоп. И как тази промяна влияе на вашата натална карта? Някои от вашите планети всъщност са в различен зодиакален знак, отколкото показва вашият тропически хороскоп. Това означава, че някои от вашите лични аспекти могат да се сблъскат с това, което вашата натална карта би предложила. Например, срамежлив човек с ниско самочувствие, който има Меркурий в Овен. Меркурий е свързан с интелигентността, но също и за комуникацията с другите, така че Меркурий в Овен би предложил много сигурен приказлив човек. Но гледането на неговата натална карта, изчислена с помощта на сидеричната система, показва Меркурий в Риби, което определено се вписва по-добре, тъй като Меркурий в Риби предполага срамежлив човек с мек стил на общуване.

Може би сте чували и за 13-ия зодиакален знак, Змиеносец, който звездната астрология понякога поставя между Скорпион и Стрелец, е между 29 ноември и 17 декември. За човек, роден в този зодиакален знак, се казва, че е много харизматичен и приятелски настроен, но с тенденция да бъде доста манипулативен.

Не е нужно да сте роден в Змиеносец, за да имате причина да се интересувате от звездна астрология, защото е напълно възможно звездната астрология да ви покаже и преведе някои от вашите аспекти, които не биха ви били показани от вашата тропическа натална карта.