3.11. 2019

Рядък транзит на Меркурий през Слънцето

В понеделник, 11 ноември, ще има едно уникално явление, което не бива да се пропуска от нито един любител на космоса. Ще имаме възможността да наблюдаваме прехода на Меркурий между Слънцето и Земята. По пътя си той ще покрие малка част от слънчевия диск, така че ще може да бъде наблюдаван като малка черна точка, движеща се по повърхността на Слънцето.

За съжаление, Меркурий е твърде малък и отдалечен, за да се вижда с невъоръжено око. Затова е необходимо да се използва телескоп, снабден със специален филтър, който да предпази очите ни от директните слънчеви лъчи.

Венера също минава между Земята и Слънцето, но това се случва изключително рядко и за съжаление няма да имаме възможността да го видим по време на нашия живот. Въпреки че транзитът на Меркурий се случва много по-често, ще можем да го видим отново, и то в пълната му форма, само след 13 години. Транзитът през ноември ще бъде само частичен, така че ще можем да видим само половината от него. Само жителите на някои страни от Южна Америка ще имат възможност да го видят в цялата му форма.