3.6. 2020

Рефлексология - повече от масаж на краката

Ако някога са ви правили добър масаж на краката, със сигурност знаете как това може да отпусне тялото и ума ви. Основната причина, поради която това се случва, може да бъде обяснена с помощта на рефлексология. Тази практика е свързана с прилагане на натиск върху конкретни точки в долната част на стъпалото, а често и върху дланите и ушите, за да се преодолеят напрежението, болката и редица други неприятни чувства.

Рефлексология - повече от масаж на краката

Произлизаща от традиционната китайска медицина, рефлексологията принадлежи към един от лечебните методи на традиционната китайска медицина, представляваща лечебна система с история от хиляда години. Според нейните принципи, в тялото на всеки един от нас активно тече така наречената енергия Ци. Когато сме подложени на стрес или на каквито и да било отрицателни емоции, енергията Ци се блокира на някои места, което причинява здравословни увреждания.

За щастие е възможно тези блокажи да се освободят с помощта на рефлексологията. На краката ни има множество точки, като всяка от тях е свързана с различна част на тялото. Осъществяването на натиск върху тях води до освобождаването на блокираната енергия, като по този начин положително се повлиява проблема, независимо дали става въпрос за опорно-двигателния апарат, психиката или за проблем с вътрешен орган.

Кои са най-често срещаните проблеми, при които помага рефлексологията? Живеем в хаотично време, където информацията се разпространява по-бързо от всякога. Затова много от нас естествено изпитват натиск в различни аспекти от живота си, независимо дали става въпрос за работа, здраве или взаимоотношения. Няма нищо чудно в това, че основната причина, поради която хората се обръщат към рефлексологията, е облекчаването на стреса. Тези чувства са свързани основно със слънчевия сплит, а рефлексната точка, свързана с него, се намира в средата между ставите под палеца и малкия пръст.

Стресът обаче не се изразява само в психически аспект. Когато е дългосрочен, може да се прояви и физически, под формата на главоболие и мигрена. Главата ви в прекия смисъл на думата е толкова обременена, че тялото ви се опитва да спре мисловните процеси по единствения начин, който познава, а именно с помощта на болката. Можете да облекчите мигрената, като натиснете точката между костите на палеца и показалеца в горната страна на стъпалото.

Трябва да отбележим, че здравословните усложнения не са свързани само със стрес. Огромен е броят на хората, страдащи от проблеми с храносмилането; ето защо рефлексологията има много почитатели и в това отношение. Ако искате да подобрите функционирането на стомаха си, ви съветваме да оказвате натиск върху вътрешната част на свода на стъпалото, точка която се намира приблизително на две трети разстояние от петата. За да стимулирате тънките черва, упражнявайте натиск по-ниско, в средата на свода на стъпалото, точката на дебелото черво пък се намира в горната част на петата.

Има много проблеми, които могат да бъдат решени с помощта на рефлексологията. Ако искате да провеждате домашна терапия, намерете рефлексологична карта, която ще ви помогне да намерите правилните места и следователно да подобрите здравето и цялостното си качество на живот.