1.2. 2021

Медитация

Медитацията е един от начините за работа с ума и самопознанието. Учи ни да намираме вътрешен мир и хармония, ефективно облекчава стреса и напрежението. Нейните ефекти включват също така подобрение на концентрацията и избавяне от дребните тревоги от ежедневието. Това е среща със себе си, познаване на истинския Аз. Тя помага да защитим ума си от негативно влияние.

Медитация

Вътрешният мир, който медитацията пробужда в нас, ще ни даде пространство за пълноценно и осъзнато усещане за тяло и ум и това задълбочава съзнателния подход към себе си, който влияе върху качеството на почти всички клонове на живота.

От определена гледна точка, медитацията може да бъде разходка сред природата, романтичен момент с партньора ви или момент у дома с чаша вино. Това е състояние, в което ние напълно осъзнаваме настоящия момент; в момента няма нищо друго, което да движи ума ни паралелно и да ни отвлича вниманието от това преживяване. Съществуват обаче различни видове и практики, най-популярните от които ще прочетете в следващите параграфи.

Випасана

Випасана медитацията е една от най-старите техники за медитация с произход Индия. Тя се фокусира върху пълната връзка на ума с тялото и елиминира менталните нечистотии. Използвайки този метод, ще се научим как да разбираме законите в ума си; ще разберем причините, поради които реагираме на определени неща и какви чувства предизвикват у нас. Това ще помогне да се ориентираме в собствените си мисли и тяхното значение, благодарение на което ще ги контролираме и насочим в правилната посока.

Сънна медитация

Този тип медитация е интересен, защото включва човек в „йогичен сън“, което е състояние между будност и сън. В това състояние тялото е напълно отпуснато, но психически съзнателно. Основната разлика между съня и сънната медитация е, че умът ви е буден по време на тази техника. Можете да постигнете това с помощта на успокояваща музика.

Трансцендентална медитация

Трансценденталната медитация помага за премахване на натрупания стрес и подобряване на психическото и физическото състояние; много научни изследвания потвърждават, че може да подобри сърдечната функция, да понижи кръвното налягане и дори да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Практикува се 20 минути сутрин и 20 минути вечер под звуците на мантра. Трансценденталната медитация се различава от другите техники, при които не изтласкваме всички мисли от главите си, а само ги наблюдаваме как идват и си отиват.

Ръководена медитация

Тази медитация се провежда с помощта на експерт и се фокусира върху конкретни неща и чувства или преживявания. Може да бъде и тематична и да се изпълнява в групи. Методът на ръководената медитация може да помогне за премахването на пречките, които създаваме през живота си.