15.1. 2022

Хипнозата, може ли да промени вашето подсъзнание?

Има много митове около думата хипноза, но хипнозата всъщност е специфично състояние на ума, което може лесно да се разбере. За да можем да направим това, първо трябва да се запознаем с честотите на мозъчните вълни.

Хипнозата, може ли да промени вашето подсъзнание?

Нашият мозък работи в 5 различни честоти на мозъчните вълни (бета, алфа, тета, делта, гама), измерени в Hz (цикли в секунда), всяка от които е свързана с определено ниво на мозъчна активност и специфично състояние на съзнанието. Като цяло хипнозата се случва в Алфа и Тета мозъчни вълни.

Алфа мозъчните вълни (7-14 Hz) са преобладаващи по време на състояния на дълбока релаксация или блян; това е състоянието, което хората се опитват да достигнат, когато практикуват медитации. Тета (4-7 Hz) е състояние, което всички изпитваме по време на заспиване (преди да достигнем делта мозъчни вълни (1-3 Hz)). Това е състояние на абсолютна релаксация, състояние, когато изобщо не контролираме мислите си.

Доказано е, че когато мозъкът ни работи предимно в Тета вълни, ние сме в състояние да влезем в контакт с нашето подсъзнание. Следователно в Тета можем да променим нашите ограничаващи вярвания, модели на поведение и нашето възприятие за реалността, всичко, което сме запазили в слоевете на нашето подсъзнание. Те играят огромна роля в това как изглежда ежедневната ни реалност и какво създаваме в живота си.

Следователно хипнозата не е свързана с дълбока релаксация или пълен безсъзнателен транс; всъщност по време на хипноза все още можем да вземаме решения; все още чуваме гласа на терапевта и собствения си глас. Но това състояние ни позволява да стигнем до слоя под съзнанието си и да променим това, което ни пречи да изживеем живота си по начина, по който искаме.

По време на хипноза ние сме силно възприемчиви към внушения и можем наистина дълбоко да интегрираме думите на терапевта, така че е много важно да познавате добре своя терапевт и да знаете, че можете да му се доверите. Хипнотерапията, терапията с помощта на хипноза, може да бъде наистина мощно лечебно средство, когато се прави добре. Ако това ви привлича, тогава вероятно е време да опитате, но ние силно препоръчваме да внимавате кой терапевт избирате и кой трябва да бъде вашият.