15.5. 2020

Какво представляват картите Таро и как работят?

Картите Таро са един от най-популярните методи за предсказване на съдбата. Много хора не ги вземат на сериозно, други пък ги намират за много ценни при получаването на житейски напътствия. Едно е ясно обаче - тяхната история води далеч във времето.

Какво представляват картите Таро и как работят?

Какъв е техният произход? Някои хора вярват, че произхождат от Древен Египет или еврейското духовно учение Кабала. Доказателства за това обаче липсват и затова е по-вероятно те да са се появили някъде в средата на 15 век в Италия, където е създадена играта Tarocchini. На играчите са били връчвани карти и въз основа на тематичните им асоциации те са писали стихове.

Друго предположение за произхода на картите Таро е че произлизат от игра, подобна на днешния Бридж. За богатите италиански семейства художниците са създавали ръчно рисувани карти със символи като чаши, мечове, жезли и пентакли. Съвременните карти също имат тези символи и броят на картите остава същият - 78. В други европейски държави картите Таро навлизат в средата на 18 век.

Както споменахме, картите Таро се състоят от 78 карти, разделени на главна и второстепенна Аркана, групирани по тяхната символика и разположение. В основната има 22 карти, които представляват основни житейски и духовни уроци. Във второстепенната Аркана има 56 карти, които отразяват изпитанията и премеждията в нашето ежедневие. Освен това те са разделени на 16 дворцови карти, отразяващи нашите личностни характеристики, които се проявяват по всяко време, а именно крале, кралици, рицари и пажове. Останалата част от второстепенната Аркана се състои от 40 номерирани карти от 4 вида - чаши, мечове, жезли и пентакли. Те отразяват ситуациите от ежедневието ни.

Как работят картите? Те ни помагат да визуализираме историите от нашия живот. Те са като огледало на нашите души, което ни мотивира да използваме своята вътрешна мъдрост по начин, който да ни доведе до по-дълбоки връзки. Всяка от 78-те карти може да разкрие нашите духовни уроци и да ни даде насоки за пътя ни.

Има безброй варианти на тълкуване - в зависимост от фокуса, броя на картите и начина, по който се разчитат. Ако сте начинаещ, най-добрият вариант е да си зададете въпрос и да помолите картите да отговорят на него или да ви помогнат да намерите възможно най-доброто решение на ситуацията. След това можете да започнете да работите с повече карти, например с пет от тях, като всяка една ще представлява различен аспект от вашия живот.

Ако планирате да гледате на карти на някой друг (с негово разрешение), става въпрос за влизане в сферата на колективното съзнание. С малко практика ще можете интуитивно да получавате различни послания и да знаете как да помогнете на конкретния човек.