15.4. 2022

Фертилност - познавате ли лунния си цикъл?

Естественият Метод за Зачеване е метод, въведен от словашкия лекар и психиатър, д-р Еуген Йонас. Този метод се използва за прогнозиране на фертилните дни на жената точно въз основа на позицията на Луната и Слънцето спрямо Земята. От изобретяването му е доказано, че е много ефективен и е помогнал на стотици жени.

Фертилност - познавате ли лунния си цикъл?

Д-р Джонас разработи този метод през 50-те години на миналия век. Имал е голям интерес към астрологията и е бил убеден, че такова събитие като зачеването на дете не е случайно и трябва да спазва определени правила и принципи, свързани с позициите на планетите в дадения момент. Д-р Джонас вярва, че разбирането на тези правила може да ни даде техника за точно предсказване на фертилните дни и това предположение го мотивира да направи по-късните си изследвания.

След години на лабораторни изследвания д-р Джонас стига до изненадващ резултат: всяка жена има два взаимно независими цикъла на фертилност. Първият е хормоналният цикъл, а дните на плодовитост се случват по време на овулацията. Вторият, лунният, зависи от лунния цикъл и плодородният момент се случва, когато Луната, Земята и Слънцето образуват същия ъгъл, както в момента на раждането на жената. Следователно, моментът на Лунното зачеване е момент, в който Луната е в точно същата лунна фаза, каквато е била по време на нейното раждане.

Това е време на много висока плодовитост и когато една жена иска да използва този метод, тогава тя трябва да има полов акт през 24 часа, предхождащи този момент. Като цяло, лунните моменти на зачеване не отговарят на времето на овулацията. Всъщност се казва, че жената е по-плодородна през тези моменти, отколкото по време на овулацията. Въпреки това, когато двата цикъла се припокриват, т.е. когато жената е в овулация по време на лунното си зачеване, тогава шансовете за забременяване са изключително високи.

Методите на д-р Джонас включват и прогнозиране на пола на бъдещото дете. Зависи дали Луната е в мъжкия или женския зодиакален знак в момента на зачеването, където земните и водните знаци са женски, докато огънят и вятърът са мъжки знаци. Няма съществуващи изследвания за това колко точна е техниката за предсказване на пола; Въпреки това, самият метод за естествено зачеване е показал над 98% точност през десетилетията, така че изследването на лунните цикли може да бъде определено полезно за много жени.