13.6. 2019

Чакрите - важна система от енергии и вибрационни полета на човешките същества

Когато започнете да се интересувате от някои традиционни лечебни и духовни практики, със сигурност ще попаднете на концепцията за чакрите. Тази дума произхожда от санскрит и може буквално да бъде преведена като "колело на въртяща се енергия". Според индуистите, именно това представляват чакрите. В човешкото тяло има над 80 000 чакри и всички те са взаимосвързани. Центърът на тази система се състои от седем основни чакри, които са разположени по протежение на гръбначния стълб и са взаимносвързани помежду си.

Чакрите - важна система от енергии и вибрационни полета на човешките същества

Всички чакри получават космическа енергия, която трансформират, разпределят по цялото тяло и след това я излъчват обратно в заобикалящата среда. Това се извършва с помощта на въртящи се движения, като посоката на движенията винаги се редува - едната чакра се движи по посока на часовниковата стрелка, а другата - обратно на часовниковата стрелка. Интересен факт е, че при мъжете първата чакра се върти надясно (по посока на часовниковата стрелка), докато при жените тя се движи наляво (обратно на часовниковата стрелка), така че посоката им винаги е противоположна.

Чрез тези движения чакрите разпределят космическата енергия равномерно по цялото тяло, осигурявайки правилното му функциониране. Въпреки това, една или повече чакри могат да бъдат блокирани, например в следствие на някаква травма, което прави невъзможно енергията да тече към другите чакри. Това би могло да доведе до появата на здравословни проблеми или до промяна на нашето поведение и възприятия. И така, кои са основните чакри и как те влияят върху функционирането на нашите тела?

Първата, кореновата чакра, се намира в близост до перинеума и се отваря надолу. Тя е червена на цвят и символизира връзката ни с физическия свят, материалната сигурност, физическата болка и удоволствието. Когато е блокирана, това се проявява в липса на енергия, агресия или егоизъм.

Втората чакра се нарича Сакрална (пъпна) чакра и се намира в долната част на корема - между пъпа и гениталиите. Има ярко оранжев цвят и се отваря напред. Нейната функция е свързана с нашата сексуална енергия, творчеството, емоционалния живот и чувствата. Следователно, когато е блокирана, човек може да изпитва липса на сексуално желание и потискане на емоциите.

Третата е чакрата на слънчевия сплит, която се намира малко над пъпа, ярко жълта е и се отваря напред. Тя представлява център на силата и емоциите, отразява междуличностните отношения, симпатията и антипатията, както и нашия умствен живот. Хората, при които тази чакра е блокирана, често се чувстват недоволни, неспокойни и страдат от липса на амбиции.

Четвъртата, сърдечната чакра, се намира в средата на гърдите, където е сърцето. Тя има зелен цвят и също, както предишните две чакри, се отваря напред. Това е първата от трите чакри, която отговаря за духовния свят. Тя представлява център на любовта и състраданието, както и важен свързващ канал между горните и долните чакри. Когато тази чакра е блокирана, човек не може да приема и да дава любов.

Целта на петата, гърлената чакра, е свързана с нашите комуникативни способности, силата на волята и поемането на отговорност за нашите действия. Този енергиен център е със светлосин цвят, разположен е в областта на адамовата ябълка и също се отваря напред. Когато е блокиран, това се проявява чрез трудности и дефекти в речта, слаб глас и срамежливост.

Шестата чакра (чакрата на Третото око) има тъмно син или виолетов цвят и се намира на челото между веждите. В нея са разположени висшите духовни сили, интелекта, паметта, волята и безкрайната Божествена любов. Хората, чиято чакра на Третото око е блокирана, могат да имат затворено към околния свят съзнание и да изпитват невъзможност да чуват душата си.

Коронната чакра се намира на върха на главата, има лилав цвят и се отваря нагоре. Тя е отворена, когато всички други чакри функционират хармонично, което води до едно цялостно свързане с висшето ни Аз и цялото ни съзнание. Когато е блокирана, това може да доведе до мигрена, безсъние или психични проблеми като например депресия, болест на Алцхаймер или шизофрения.